Ce este boala parodontala?
O afectiune inflamatorie progresiva, localizata la nivelul gingiei, ligamentelor si osului, cu repercursiuni asupra sustinerii si stabilitatii dintilor. Diagnosticata la timp, are avantajul ca se poate trata. Dezavantajul vine in faptul in care netratata, aceasta boala continua distructia, pana la pierderea dintilor.
Cum se manifesta boala parodontala?
Semnele si simptomele clasice ale bolii parodontale merg de la sangerari gingivale spontane/ provocate la periaj, masticatie, aspect rosu, inflamat al gingiilor, halena- miros neplacut de la nivelul cavitatii orale, aparitia gaurilor negre in spatiile interdentare. Alte simptome pot fi retractii gingivale, modificari ale pozitiei normale ale dintilor precum spatieri, dinti de aspect “alungit” ,dinti in evantai, mobilitate crescuta a dintilor, sensibilitate la diversi stimuli, probleme de masticatie, toate acestea fiind cauzate de distrugerea suportului de sustinere a dintilor.
Care sunt cauzele bolii parodontale?
Placa bacteriana, resturile alimentare, acumulate la limita critica dintre dinte si gingie, este punctul declansator al bolii parodontale.
Ce agraveaza evolutia? Fumatul, leziunile carioase netratate, obturatiile/ lucrarile protetice necorespunzatoare care favorizeaza retentia de resturi alimentare, perioadele hormonale, unele afectiuni generale: diabet, cardio-vasculare, stresul.
La ce sa ma astept in cadrul unui consult parodontal?
Consultul incepe prin o discutie atenta legata de istoricul general, istoricul stomatologic, mai ales cel legat de modul de igienizare a dintilor.
Se realizeaza o analiza minutioasa a radiografiilor arcadelor dentare.
Se realizeaza apoi o harta parodontala a fiecarui dinte: in care se noteza masuratorile obtinute cu ajutorul sondei milimetrice parodontale, indicii de placa si sangerare, si modificarile observate la nivelul dintilor si a gingiilor.
In final pacientului i se comunica diagnosticul, cauza bolii parodontale, factorii de risc si de agravare, predispozitia spre o evolutie lenta/ rapida a bolii, planul de tratament etapizat. Iar nu in ultimul rand, pacientul i se demnostreaza instructiunile individualizate de periaj dentar, durata, mijloace de realizare.
Ce variante de tratament exista?
- Tratamentul bolii parodontale incepe prin metode non-chirurgicale de reducere a pungilor parodontale si stopare a evolutiei bolii. Se realizeaza cu inserturi ultrasonice fine, si cu instrumente speciale, chiurete Gacey, care permit un acces facil in profunzimea pungilor. Acesta se realizeaza sub anestezie locala, astfel pacientul nu simte discomfort in timpul manoperelor.
- Tratementul chirurgical se realizeaza in cazul prezentei defectelor vericale care necesita tehnici regenerative cu biomateriale care ajuta la umplerea defectului osos. Se adreseaza de asemenea pungilor profunde, recidivante, sau non-responsive la tratamentul conventional.
Ce alte afectiuni pot fi tratate la parodontolog?
- Parodontologul poate corecta aspectele estetice, legate de retractiile gingivale, prin tehnici chirurgicale de acoperire cu lambou, sau grefa.
- Se poate corecta surasul gingival, asa numit “gummy-smile” caracterizat prin exces de expunere a gingiilor in zambet, pentru o armonizare estetica cu restul faciesului.
- Se pot trata hiperplaziile gingivale- aparute ca urmare a acumularii de placa bacteriana suprapuse de ex. cu purtarea unui aparat ortodontic, sau anumitor tratamentelor medicamentoase.
Trat laser paro?
- Da, laserul poate fi de mare ajutor in tratamentul bolii parodontale.
- Ajuta la decontaminarea pungilor, adica la reducerea numarului de bacterii puternic patogene, o reducere a sangerarii
- Are efect de biostimulare a tesuturilor, ceea ce ajuta la o vindecare mai rapida parodontala.
- Are efect in a reduce excitabilitatea nervoasa, si a reduce lumenul canaliculelor dentinare, ceea ce se explica prin o sensibilitate post interventionala redusa.