Atunci cand o carie evolueaza si ajunge la nerv pacientii se afla in situatia de a necesita un tratament de canal. Acesta presupune indepartarea “nervului” infectat si totodata largirea si dezinfectia canalelor. Canalele vor fi ulterior “umplute” cu un material care sa le sigileze si sa previna reinfectarea lor. Aceasta procedura este cunoscuta sub denumirea de “obturatie endodontica” sau “obturatie de canal”.
Cele mai performante obturatii endodontice sunt efectuate sub izolare, cu ajutorul sistemului de diga si utilizand microscopului dentar. Sistemul de diga presupune plasarea unei “folii” care va acoperi toti dintii, cu exceptia dintelui cauzal, izolandu-l de contaminarea cu saliva, permitand medicului sa irige canalele radiculare cu substante antiseptice. Cu ajutorul sistemului de diga durata tratamentelor scade iar calitatea lor creste, medicul avand vizibilitate mai buna asupra campului operator.
Utilizarea microscopului dentar aduce avantaje majore, ajutand la identificarea tuturor canalelor radiculare si oferind acces la celel mai mici detalii anatomice. Pe langa precizia pe care o aduce in cadrul diagnosticului si a etapelor terapeutice, microscopul dentar asigura calitatea tratamentului si scade posibilitatea necesitatii reinterventiilor asupra dintelui in cauza.